Proteus

september 2nd, 2011

“betraktninger ved midnatt”. Kanskje på tide å se realitetene i øynene ?

av Eddie39   Lagret under: Politikk, Uncategorized          

Egentlig burde dette innlegget hete “betraktninger fra galleriet”, alså fra et sted som en kan se ALT som foregår nede i “salen” og på “scenen” .

Om en brannstasjon får alarm og skal rykke ut med alt tilgjengelig materiell, er det ikke brannmennene sin feil om en eller flere biler ikke starter, eller er på “service” grunnet dårlig råd.

Eller at de synes å ha dårlig utstyr til det som de skal gjøre, nemlig: VÆRE BEREDT, når alarmen kommer. Samme i Redningsentralen på Sola eller en annet sted, om en båt eller skip er i havsnød.

Derfor brukes “fritiden”, alså IKKE tiden de ikke arbeider, men tiden de er i BEREDSKAP, til å sjekke og finpusse alt utstyr de har og skal ha når alarmen går. Fordi de vet at om ikke dette er tipp topp, kan det bety liv eller død for de de skal redde.  Det kan stå om minutter.

Janne Kristiansen sto frem i Dagbladets “magasin” og sa: “JEG HAR ALT UNDER KONTROLL” . Det sto under det store bildet av henne i magasinet.

JEG vet at om jeg hadde vært i samme situasjon som henne, hadde jeg ALDRI stått frem med en så bastant  mening, selv om jeg visste at jeg hadde alt under kontroll.

Når handlinger, som involverer mange mennesker, mange etater og mange “sjefer” skal gjøre noe SAMLET, er det meget stor sannsynlighet for at noen eller noe kan gå galt. Det er naturlig og må tas med i beregninger på forhånd.

Det er bevist, uten å gi kritikk til noen enkeltpersoner, at nesten alt som kunne gå galt, GIKK GALT den 22-7.  Og hvorfor er det “bevist”? Fordi vi satt og så på nesten alt det som skjedde, og har og nå fått mer info om enkelthetene bak hver hendelse og handling.

På et skip der jeg var “entertainment manager”, ville kapteinen vise hvor dårlig alt utstyr for brann-øvelse var på skipet. Dette for å få rederen til å sette av penger til å kjøpe oppdatert utstyr og nye livbåter og redningsvester.

Han laget en brann-øvelse for mannskap og de ca. 550 passasjerene ombord. Det ble kalt en brann-øvelse, men egentlig var det en karastrofe-øvelse som skulle få oss alle ombord i livbåter og gummibåter om skipet skulle forlise eller komme i brann.

Øvelsen gikk meget dårlig, og kapteinen hadde tatt opp nesten alt på film fra 6 videoer mannskapet hadde med seg. Dette for å vise til rederen senere.

2 måneder etterpå  hadde skipet tipp topp moderene livbåter og utstyr incl. sambandsutstyr. Da la kapteinen opp en beredskapsplan på 5 trinn.  Den ble drillet inn i mannskapet og offiserer slik at alle visste hva de skulle gjøre og når de skulle gjøre det.

Men kapteinen ville ALDRI ha sagt “Jeg har alt under kontroll”, selv om han på papiret hadde det.

Som den erfarne mann han var, ville han kanskje si: “Nå er vi klar om det verste skulle skje”.

Det verste for politi og redningspersonell, det være seg fra forsvaret eller innen egne rekker, er å utføre handlinger som du ser er dårlig forberedt og at viktigt utstyr mangler for å gjøre en maximal jobb.

Derfor kan mange av de som skulle redde andre mennesker, og gjorde det, få større mèn etterpå enn de som ble reddet. Fordi de VET at de kunne ha gjordt en bedre jobb  om de hadde blitt ledet bedre eller hatt topp utstyr.

Derfor har trageiden den 22-7 gitt oss alle et bevis på hva det betyr å VÆRE BEREDT. Det betyr at alt som skal brukes for å være det, skal være det ypperste som kan skaffes, og alt det ALLTID skal stå klart om det verste skulle skje.

Det er det politikerne og de ansvarlige for terror-sikkerheten i Norge som skal sørge for. Og ordet “penger” skal aldri brukes i denne sammenheng.

Som rederen sa til kapteinen: “Vi skal kjøpe det beste og mest moderne utstyr som trenges, regningen tar jeg, uansett hvor mye det koster” !!!

Å være beredt, betyr å være klar til å handle øyeblikkelig. Å være uforberedt, betyr å gjøre så godt det er mulig under de rådende omstendighetene. Det er de kalde realitetene, dessverre. !!

Tips oss hvis dette innlegget er upassende

Ingen kommentarer

Ingen kommentarer så langt.

RSS-strøm med kommentarer til dette innlegget.Tilbakesporings-URL

Beklager, men kommentarskjemaet er nå lukket.

Tips oss hvis denne bloggen er upassende

Denne bloggen blir ikke forhåndsredigert av VG Nett. Bloggens eier står ansvarlig for alt innhold.
Ingenting varer evig og nå er vi dessverre ved veis ende. VGB er lagt ned og vil ikke komme tilbake.
VG Blogg var en tjeneste levert av VG Multimedia AS. Henvendelser rettes til: Magne Antonsen
Ansvarlig redaktør/Administrerende direktør: Torry Pedersen
Redaktør digitalt Espen Egil Hansen. Redaktør avis: Helje Solberg. Politisk redaktør Hanne Skartveit
Digital direktør: Jo Christian Oterhals. Sentralbord VG: 22 00 00 00