Proteus

august 30th, 2011

Kåre Willoch har bare delvis rett i sin kritikk av politiet. Hvorfor?

av Eddie39   Lagret under: Politikk, Uncategorized          

Når en katastrofe inntreffer skal politiet og beredskapsgruppen ha krystallklare direktiver å følge. En av de første og viktigste er å ha et koordineringsnett som har direkte linjer til ledelsen. Og disse skal selvfølgelig være separate fra vanlig telefonnett slik at de som får og gir kommando skal kunne gjøre dette uten å være avhengige av både mobilt og vanlig telefonnett.

Det er nettopp en av de ting som kan skje i et terror-angrep, at sambandsnette kuttes og ingen kan bruke mobile telefoner. Eller som vi så at telefonnettet ble overopphetet og ikke virket.

Kåre Willoch hadde rett i at hovedansvaret for at politi og beredskapsgruppe har dette, er politikerne. Eller rettere regjeringen og Justisdep.

Og det aller viktigste ved et terror-angrep er at alt koordineres nesten øyeblikkelig, da den første tiden etter ett eller flere angrep er de aller viktigste.

Et av de tristeste bildene vi alle så, og som på en merkelig måte sa mer enn tusen ord, var da vi så en overfylt gummibåt, full av politi i fullt utstyr, ligge uten motorkraft i sjøen og en lystbåt måtte komme og  hjelpe politiet å komme seg over til Utøya.

Uansett det som hendte før og etter dette, var det dette bildet som festet seg i mitt minne den dagen, dessverre.

Og dette har ingen ting med politikere å gjøre, men med ledelsen i politiets, og evnen til å handle. Dette er noe som alle vet som har litt erfaring innen forberedende beredskap.

Derfor må dette bare ses på som realiteter, mens politikere skal ta ansvar for at politiet ikke hadde helikopter og annet livsviktigt utstyr klart. Det vet og politiet selv når de så hvordan alt utviklet seg.

I et tidligere innlegg spurte jeg om det fantes en beredskapsplan for terror-handlinger mot Norge. Ingen trenger å svare på dette nå, fordi vi  så at det gjorde det ikke.

Og mens politiet får massiv kritikk, hører vi ingenting fra PST, som jo skulle være den som var den rette til å besvare dette.  Tragisk mangel på selvkritikk fra DEN ledelsen, som vanlig. !!

Tips oss hvis dette innlegget er upassende

Ingen kommentarer

Ingen kommentarer så langt.

RSS-strøm med kommentarer til dette innlegget.Tilbakesporings-URL

Beklager, men kommentarskjemaet er nå lukket.

Tips oss hvis denne bloggen er upassende

Denne bloggen blir ikke forhåndsredigert av VG Nett. Bloggens eier står ansvarlig for alt innhold.
Ingenting varer evig og nå er vi dessverre ved veis ende. VGB er lagt ned og vil ikke komme tilbake.
VG Blogg var en tjeneste levert av VG Multimedia AS. Henvendelser rettes til: Magne Antonsen
Ansvarlig redaktør/Administrerende direktør: Torry Pedersen
Redaktør digitalt Espen Egil Hansen. Redaktør avis: Helje Solberg. Politisk redaktør Hanne Skartveit
Digital direktør: Jo Christian Oterhals. Sentralbord VG: 22 00 00 00