Proteus

august 28th, 2011

300 000 nordmenn kan ikke lese.1 av tre unge fullfører ikke videregående.Hvorfor?

av Eddie39   Lagret under: Politikk, Religion, Uncategorized          

De som ikke kan lese er ikke analfabeter, men de forstår rett og slett ikke det de leser. De kan ikke sette “ord sammen” til å bli et innhold som de forstår betydningen av.

1 av 3 unge mennesker fullfører ikke videregående skole. De “forsvinner” inn i statistikken og blir kasteballer i samfunnet.

Om vi snur på dette og spør: Hvor mange av de 300 000 mennesker som ikke kan lese skikkelig har egen skyld i dette?  Svaret vet vi selvfølgelig ikke, men siden det er samfunnet og skolen som har ansvaret for at alle norske barn får grunnleggende kunnskaper i å lese og skrive, samt og utvikle disse kunnskaper videre, er det klart at det er der det svikter.

Mens barn og unge fra meget tidlig alder utvikler “konkurranse-instinktet”, alså det å utføre noe bedre, blir dette ødelagt når de kommer på skolen. Her kan de bare “kose seg” og være en av gjengen, såpass lenge at når “instinktet” kun gjøres i fritiden og i hjemmet tror disse barna at de ikke trenger å “konkurrere” senere i livet heller.

De kommer inn i en egen verden i datateknologien, der det viktigste jo er å bli bedre og bedre, for til slutt å bli “best”, i allefall i egne øyne.

Jeg er sikker på at flere av de som ikke kan lese skikkelig, kan “snakke” med sin pc. eller med spill på nettet. Så hvorfor lære å lese når de greier seg bra med det de har, TROR DE.!!

Når de da kommer til videregående og oppdager at de MÅ utvikle seg videre og konkurrere med seg selv, mister de lysten på “livet” som andre sier de trenger, og dropper ut.

I “deres verden” trenger de jo ikke å lære mer enn det de selv trenger. Og når de oppdager at det er motsatt, er det for sent å snu.

Da er de kommet i gruppen “unge ufaglærte” uten mulighet til å møte de utfordringer samfunnet har. Men “samfunnet” tar jo seg av de allikevel, sier de selv.

Ellers hadde de sikkert ikke gitt de så slappe muligheter for selv å utvikle egne egenskaper i tidlig alder på skolen.  Og de fleste barn liker jo ikke å gå på skolen. Men siden de er nødt til det, forsøker de å finne “spenning” i skoletiden og utforske ting fra lærerne eller omgivelsene som gjør skoletiden både morsom og utfordrende.

Finner de ikke det, går de inn i en “robot-tilværelse” der de bare henger med og tar det som det kommer. Uten utfordringer i både lek og hverdag, fungerer ikke barnesinnet. Det vet de aller fleste barn og unge og utvikler sin egen utfordring uten å ta hensyn til at “skolen” bare vil at de “skal henge med”.

De utvikler sin egen verden gjennom nettbaserte tjenester og liker de utfordringene dette gir dem. De finner tidlig ut hva de vil bli når de blir “voksne”, selv om dette valget stadlig forandrer seg ettersom de blir eldre.

Derfor “overlever” de aller fleste barn det å ikke møte utfordringene på skolen i ung alder. Det er naturlig, og for dem en selvfølge.

Men for altfor mange, det være seg familien eller skolens skyld, blir ettervirkningene senere så store at de ikke gidder å fortsette å “lære” mer.  De er “fed up” ,og når så virkeligheten kommer senere er de allerede på nederste trinn i samfunnet.

300 000 mennesker som ikke kan lese i Norge er egentlig et bevis på at noe er galt i samfunnet.

1 av 3 dropper ut av videregående skoler. Det beviser at noe er betydelig verre. Desverre for dem det gjelder og for det skolesystem som ikke helt forstår problemet.

Og det nytter faktisk ikke å “debattere” dette av synsere og “eksperter” lenger heller. Noe som ALLE barn og unge forstår er ordet “ACTION”. Det betyr at noe skjer som er, eller bør være, spennende å se på eller høre. Og at det bør skje snarest mulig.

Men vær sikker på at det ikke gjør det. I allefall ikke før de det gjelder blir gamle og uføre.!!

Tips oss hvis dette innlegget er upassende

1 kommentar

  1. Du får stille spørsmålet til noen som ikke kan å lese så får du nok svar.

    Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

    Comment av kaffesmakergodt — august 30, 2011 @ 12:14 am

RSS-strøm med kommentarer til dette innlegget.Tilbakesporings-URL

Beklager, men kommentarskjemaet er nå lukket.

Tips oss hvis denne bloggen er upassende

Denne bloggen blir ikke forhåndsredigert av VG Nett. Bloggens eier står ansvarlig for alt innhold.
Ingenting varer evig og nå er vi dessverre ved veis ende. VGB er lagt ned og vil ikke komme tilbake.
VG Blogg var en tjeneste levert av VG Multimedia AS. Henvendelser rettes til: Magne Antonsen
Ansvarlig redaktør/Administrerende direktør: Torry Pedersen
Redaktør digitalt Espen Egil Hansen. Redaktør avis: Helje Solberg. Politisk redaktør Hanne Skartveit
Digital direktør: Jo Christian Oterhals. Sentralbord VG: 22 00 00 00