Proteus

juli 20th, 2011

“betraktninger ved midnatt”. “Live” fra London:En god dag for tre personer?

av Eddie39   Lagret under: Politikk, Uncategorized          

Jeg tar tilbake alt negativt  jeg måtte ha skrevet om Rupert Murdoch, som media-mogul eller annet. Mannen som sammen med sin sønn James satt på “grillen” under høringen i dag var gammel, men han viste seg som den kjempen har er både som menneske og leder for et media-imperium.

Det ble tidligere sagt at han var sjenert og ikke snakket så mye. Og når han snakket, kom det langsomt og omstendelig etter lang tenkepause. Men det han sa var ærlig sagt og de følelser han og viste sammen med familien Fowler tidligere, røpet at dette var ikke bare en mann men og et menneske med følelser.

Det beste med dagens “høring” var at vi alle fikk et lite glimt inn i media- verdens “indre”, der samarbeid og troen på de som arbeidet sammen i redaksjoner er basis for en god avis.

Journalister er og vanlige mennesker, som når de samles i intens jakt på nyheter viser den samme positive eller negative sider som alle oss andre. Bare på en uhyre mer konsentrert måte. Da er det lett for noen å gå over streken for å finne avsløringer eller “sensasjoner” som kan komme på forsiden neste dag. Og når en finner ut hvor lett det er , eller var, å “hacke” telefoner til mennesker innen show-business eller politikken, var det lett og bare fortsette å utvikle tanken videre til å gjelde nesten alle.  “Alle i Fleet Street gjorde det jo, hvorfor ikke og meg”

Jeg ble og glad for at de satte både far og sønn sammen under høringen. Selv om sønnen er en novise ennå, hadde han god kontroll over alt han sa og gode grunner for det han hadde gjordt.

Før de to kom inn hadde vi hørt fra den nå Ex-Comm. i Metropolitan Police, Sir Paul Stephenson og Ex.Dep.Comm. John Yates, som meget motvillig hadde avgått tidligere. To HELT forskjellige mennesker i nesten samme jobb  på toppen. Sir Paul gikk av selv om han ikke hadde behøvd det, fordi han tenkte på HELE Metropolitan Police og neste års OL der. Han ville ikke at dette skulle ødelegge for etatens evne. Han var en gentleman som trodde på det hans medarbeidere sa til han.

John Yates viste seg igjen som en ABC mann, som sikkert hadde med seg matpakke på jobben, sirlig pakket på en bestemt måte.  At han ikke hadde “giddet” å se gjennom 11.000 dokumenter og flere tueen navn i 2007 mer enn i 8 timer før han fant ut at “alt synes å være iorden”, var fordi “andre” hadde sagt til han at alt VAR iorden. Samme som heller ikke hadde sett grundig nok tidligere. Det er dette som kalles å “delegere”, å la andre brukes som en “buffer” om det skulle vise seg senere å  være feil.

Men det  kan ikke gjøres på samme måte i en avisredaksjon som i politiet. Der er journalistene selv “uavhengige” spesialister innen sitt felt, og å stole på hverandre er en betingelse for at alt skal kunne samles i utgivelsen av avisen neste dag.

Det var ikke 3 “kjeltringer” eller “kriminelle” som var til avhør idag. Nå snakker jeg om Rebekah Brooks, Rupert og James Murdoch.  Men 3 mennesker som hver på sin måte var rasende og dypt skuffet over alt som hadde skjedd og hvor langt det hadde gått.

Ingen som så og hørte Rebekah Brooks og Rupert Murdoch i dag, var i tvil om at de innerst inne ikke ante hvor dypt enkelte betrodde medarbeidere under dem, hadde forsøplet hele selskapet og avisens rykte. James Murdoch KUNNE ha ant noe, men kanskje ha valgt å stole på de som sa at dette bare var snakk om 2 som da allerede var fengslet.

At der var mange demonstranter utenfor som ville “spidde ” Mudoch sr. og en som forsøkte på en nesten patetisk handling i salen under avhørene, var vel ventet.  Men Rupert Murdoch,s kone gav han et godt slag midt i ansiktet. Som ble berømmet av lederen da de kom tilbake etter han var blitt arrestert.

At alt hele dagen ble sendt “live” på Sky News, BBC,CNN, CNBC og flere andre tv-stasjoner til hele verden, gjør at aksjekursen på News Corp. garantert går opp i morgen i New York. B-Sky-B,s aksjer har allerede gått opp.

 

Alt i alt gjorde de to toppsjefene og Rebekah Brooks som ex-sjef, en MEGET god figur tatt i betraktning den spenningen som alle følte før det hele startet. Jeg likte spesiellt godt Rebekah Brooks  svar til en av medlemmene som tidligere hadde arbeidet i “Observer”(?). Han forsøkte gang på gang å få henne  ut av fatning med sine spørsmål og forsøk på å insinuere situasjoner han komponerte selv mens han spurte. Til slutt gav han opp og bare “forsvant”  i sin egen stemme.

Selv om jeg mener høringen av de tre var en seier for journalistikken, vet vi alle at den ikke vil bli den samme etter denne mega-skandalen.  Fra nå av vil alle som arbeider innen media og avisbransjen både i papir og på nett, måtte tåle mer kontroll av sine kilder og av seg selv før det settes på trykk eller på nettet.

For Metropolitan Police er bildet ett annet. Der pågår FREMDELES sikkert korrupsjon enda, om enn i mindre format. At nesten alle de som måtte slutte da NOTW ble lagt ned, ikke var der da hackingen pågikk, er og en realitet. Men de finner nok nye jobber senere da resten av pressen jo vet at de i utgangspunktet var uskyldige. Det var navnet “News of the World” som Rupert Murdoh ville ha vekk fra pressen.

Han er gammel nå og kanskje ikke den han var tidligere. Men for meg ble han et mannfolk som ikke var for stor til å innrømme at dette var hans “tristeste øyeblikk” som menneske og mediamann.  Om han kan reise seg og News Corp. igjen vet ingen, men dagen i dag gav han en god begynnelse. 

Jeg avslutter med det han sa da han ble bedt om å komme til statsministeren i Downing st. og et medlem spurte hvorfor han gikk inn bakdøren: “Jeg ble bedt om å gjøre det” Og at han og flere ganger hadde vært hos Brown da han var statsminister: “Fordi han og ba meg komme inn bakdøren”.

For meg høres det ikke ut som en gigantisk mega-tykoon, men som en eldre mann som TILFELDIGVIS var en av verdens største aviseiere. Litt forskjell der, for de som forstår hva jeg snakker om.!!  Å ha enorm makt betyr nødvendigvis ikke at den som har det er en “djevel”, selv om mange ” protestanter utenfor mente det.

For meg ble Rupert Murdoch “vinneren” i dag, med Rebakah Brooks på en god annenplass. Begge har de egenskaper som gjør en god journalist.  Ønsker de begge lykke til uansett hva denne saken senere vil avsløre.  Intet menneske er perfekt, heller ikke journalister. Heldigvis  for det. !!

Tips oss hvis dette innlegget er upassende

Ingen kommentarer

Ingen kommentarer så langt.

RSS-strøm med kommentarer til dette innlegget.Tilbakesporings-URL

Beklager, men kommentarskjemaet er nå lukket.

Tips oss hvis denne bloggen er upassende

Denne bloggen blir ikke forhåndsredigert av VG Nett. Bloggens eier står ansvarlig for alt innhold.
Ingenting varer evig og nå er vi dessverre ved veis ende. VGB er lagt ned og vil ikke komme tilbake.
VG Blogg var en tjeneste levert av VG Multimedia AS. Henvendelser rettes til: Magne Antonsen
Ansvarlig redaktør/Administrerende direktør: Torry Pedersen
Redaktør digitalt Espen Egil Hansen. Redaktør avis: Helje Solberg. Politisk redaktør Hanne Skartveit
Digital direktør: Jo Christian Oterhals. Sentralbord VG: 22 00 00 00