Proteus

juni 24th, 2011

“betraktninger ved midnatt”: Jeg er glad i menneskene i Nord-Norge. Midnattsol og fantastisk natur er en bonus.!

av Eddie39   Lagret under: Politikk, Uncategorized          

De beste årene jeg var nyutdannet offiser i Den Kongelige Norske Marinen, tilbrakte jeg i Nord-Norge. På skip eller på kurs og seminarer på land.

Etter å ha sett på det siste sammendraget av “Hurtigruta” i kveld, vil jeg avslutte min “lovsang# til den og alle i Nord-Norge med et siste innlegg, iallefall foreløbig.

Da jeg var på KNM ”Tromsø” en av flere ganger, skulle vi ta en dag og en natt i en fjordarm øverst i Finnmark. Fregatten hadde behov for litt “hvile” og vask og stell kombinert med sjekk i maskin og all teknisk utstyr. Vi ankret opp like ved 5 hus og et “utedass”, som en finnmarking sa til meg engang da han skulle fortelle hvor stor plass han kom fra. Her var det litt mer og flere småbåter lå fortøyd ved kaien der. Samt en kolonialbutikk, eller som det senere viste seg en “assortert handelshus”, der de hadde det meste de menneskene som bodde der og i nærheten trengte.

Vi hadde “krigsbesetning” som talte vel 200 mann ombord. Vi var jo oppsynsskip for alle fiskebåter og trålere samt all annen skibstrafikk om orkan eller storstorm skulle komme. Og det gjorde de somregel alltid. Helst når du ikke ventet dem. Men denne helgen skulle vise seg å bli en fin helg, både værmessig og opplevelsesmessig.

Kapteinen vår hadde fått en telefon via sentralen i Ramsund. Det var ordføreren i kommunen vi var i. Han fikk opplyst at vi skulle ligge der til neste dags ettermiddag.  han sa da at han, på vegne av alle de som bodde der, ville invitere så mange som kunne på “fest på lokalet” i kveld om vi ville? Kapeinen vår ble litt forundret og spurte hvor festen skulle være. Ordføreren sa at lokalet de brukte var kort vei fra kaien og tok 200-300 personer. Ta det med ro.sa han, de skulle ordne skyss til alle som ville komme fra skipet. Kunne kanskje kapteinen ta med litt “varmt å drikke”?, de var litt lite forsynt med det akkurat da.

Han lovet å ringe han tilbake og ordne dette samt si hvor mange som kunne reise.  Til slutt ble vi ca. 75 personer med passe mengde “varm drikke” fra kapteinens “reservelager”.

Klokken 19 begynte småbåter å komme ut til oss og vi la ut en leider de skulle gå ombord fra.  Jeg kunne ikke dra da jeg måtte sjekke den store radaren. Men jeg og resten ombord fikk høre om alt som hadde skjedd etter at siste båten hadde kommet med resten av gjengen(5) kl. 0630 om morgenen.

De hadde hatt en opplevelse for livet, med god musikk masse jenter og god drikke. Men som de alle sa: De ble møtt av levende, hyggelige mennesker som ikke visste det beste de kunne gjøre for “guttane våre”. Mange av de som reiste der var unge menn som var kommet rett fra rekruttskolen og så på en fregatt langt opp i “enden av verden”, som en av de sa tidligere.

Men nå snakket de bare om disse fantastiske menneskene som gikk “av skaftet” for å gi dem litt glede i hverdagen.

Denne historien og mange flere, husket jeg da jeg fulgte med på den “lange reisen” forleden. Da jeg så alle de barna og voksne som OG denne gangen “gikk av skaftet” for å glede oss i sør og resten av Norge med litt av den innstillingen disse menneskene i nord hadde og fremdeles har ved å gi av sin overflod av livsglede til oss, slappe og velfødde “sørpå” som ikke synes å forstå hva det er å leve. ??

De har jo rett, på sin måte. “Der enkle er ofte det beste” er en omskrivning av ett slagord. De vet at de bor i en del av Norge som ikke akkurat er ettertraktet å bosette seg i for de aller fleste. Vi er vant med å ha det beste her og klager og murrer når det ikke er helt sånn.

Jeg sier ikke at de fra Nord-Norge er såre fornøyd med sin tilværelse. de har sitt av “drittvær” og stormer og vintre vi her sør bare kan drømme om ikke kommer hit.

Men så har de disse ” glimt av Paradis” med midnattsolen, sommer og sol av og til og en mektig og majestetisk natur. DA får alle der sin vitamininnsprøytning, glemmer alt som er trist og guffent.

Nesten som bjørnen som “samler fett” før han går i hi og lar resten av verden gjøre hva de vil.

NÅ har alle i Nord-Norge gitt oss litt av seg selv på “live” tv. I kveld kunne de sitte og få et sammendrag av dette. Jeg traff ALDRI ett menneske der oppe som var grinete og sur, selv om der sikkert er mange som er det hver dag. Der som alle andre plasser i Norge.

Men disse er ikke så godt vant, heldigvis for det. Det høres litt dumt og si det på den måten, men jeg foretrekker å ha mine minner i fred, Nå har de fått et solid bevis for at Nord-Norge er en av “juvelene” i norsk natur og bildene vil gå rundt til hele verden og bevise at det er rett.

Og “juvelene” er alså ikke bare naturen og midnattsolen men menneskene som gjør det mulig å oppleve begge og at dette blir en trio av minner som alle som kommer dit vil ta med seg tilbake der de kommer fra, om det er fra resten av Norge eller fra utlandet.

Og når den redigerte tv-filmen senere blir vist på alle steder i verden der er nordmenn eller etterkommere av nordmenn tilstede, vil de tårene de feller være fordi de lengter tilbake til “sitt land”, selv om mange har vært borte i årevis og noen aldri engang har vært her.

Da er det de titusener av mennsker fra Vestlandet til Kirkenes som kranset om triumfferden til hurtigruten de vil huske, og ikke minst at vi fikk flotte scener med en midnattsol “badet” i et nesten overjordisk slør av fantastiske farger.

Takk for alle gode minner fra min tid der og alle gode minner som ble vekt tillive når jeg fikk gleden av å oppleve dette igjen nå.

Tips oss hvis dette innlegget er upassende

Ingen kommentarer

Ingen kommentarer så langt.

RSS-strøm med kommentarer til dette innlegget.Tilbakesporings-URL

Beklager, men kommentarskjemaet er nå lukket.

Tips oss hvis denne bloggen er upassende

Denne bloggen blir ikke forhåndsredigert av VG Nett. Bloggens eier står ansvarlig for alt innhold.
Ingenting varer evig og nå er vi dessverre ved veis ende. VGB er lagt ned og vil ikke komme tilbake.
VG Blogg var en tjeneste levert av VG Multimedia AS. Henvendelser rettes til: Magne Antonsen
Ansvarlig redaktør/Administrerende direktør: Torry Pedersen
Redaktør digitalt Espen Egil Hansen. Redaktør avis: Helje Solberg. Politisk redaktør Hanne Skartveit
Digital direktør: Jo Christian Oterhals. Sentralbord VG: 22 00 00 00