Proteus

juni 22nd, 2011

“betraktninger ved midnatt”. “Hurtigruta” har lært meg hvor mye jeg savner havet.!

av Eddie39   Lagret under: Politikk, Uncategorized          

Når jeg var svært ung, bare såvidt gammel nok til å mønstre på et skip i utenriks fart, følte jeg en spenning over å skulle besøke mange land og møte masse mennesker fra andre deler av verden.

Men det som stjal mitt hjerte og fikk meg til å sove som ett barn, var når vi var i rom sjø og båten ble en “gjenstand” som havet passet på og vogget litt. Jeg husket jeg lå med åpent “ko-øye” og hørte sjøen “snakke i bølgene” ved  skipssiden.  Når skipet beveget seg sakte opp med bauen, ned med bauen, som en massiv stor “huske” som gjorde at jeg sov som en stein.

Jeg sitter å hører det samme på NRK2 nå, når VÅR hurtigrute  “rusler” frem langt der oppe i nord. 

Det er vel som med lutefisk: Enten hater du det eller elsker du det. Ingen mellomting, selv om det finnes det blant de som reiser med båt. Men nå vet jeg at jeg elsker og elsket før, denne merkelig avstressende verden du er i når du føler deg alene i hele verden bare “sammen” med båten og havet .

Og så “våkner” du når skipet kommer i havn, men ser frem til når du igjen når den er på havet igjen.

Men jeg er ingen tilhenger av seilbåter. Jeg må ha en båt eller skip med motor og som har et “levende indre” der mennesker lever og arbeider.  Derfor vil jeg si til alle som vil oppleve gleden ved å absolutt ikke gjøre noe som helst og bare slappe av og spise når det passer seg slik, samt å samtidig oppleve vårt SÅ vakre og manfoldige land og menneskene som bor der.

Jeg gir blaffen om jeg kanskje gjør Hegnar litt rikere. Denne NRK2 produksjonen, satt i scene av NRK Hordaland, har vist og vil vise at det finnes noe annet enn å sitte i ytterste luksus  med noen tusen velfødde mennesker og “loffe” rundt i Caribien eller andre “eksotiske steder” på et kjempeskip på størrelse med en norsk småby.

7 dager MINST, aller helst t/r på 11 dager med “ruta” fra Bergen til Kirkenes, er kanskje løsningen for de som tror at “eventyret” finnes i andre land. 

Nå lyser midnattsolen som en glitrende diamant i et slør av gult over horisonten i nord og en samisk sang strømmer ut av “høytaleren” på skjermen.

Det står et enslig par ved rekka  når dette “glansbildet” vises. Men det ER ikke et glansbilde men et direktesendt program og det hender der og nå, for oss som ser på og for de som er ombord.

Jeg savner havet !!

Tips oss hvis dette innlegget er upassende

1 kommentar

  1. Dette var fint å lese for ei som ikke bryr seg stort om det å være på havet, men har vært med Hurtigruten til Lofoten mange ganger. Himmelen, skyene, fargene, fjellene, bosetningen, strendene… Det er så vakkert alt sammen, men jeg merker ikke den tilhørigheten du beskriver, ikke til havet, men til andre landskapstyper. Derfor var dette fint å lese. Takk for at du delte :)

    Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

    Comment av Lakenskrekk — juni 22, 2011 @ 1:23 pm

RSS-strøm med kommentarer til dette innlegget.Tilbakesporings-URL

Beklager, men kommentarskjemaet er nå lukket.

Tips oss hvis denne bloggen er upassende

Denne bloggen blir ikke forhåndsredigert av VG Nett. Bloggens eier står ansvarlig for alt innhold.
Ingenting varer evig og nå er vi dessverre ved veis ende. VGB er lagt ned og vil ikke komme tilbake.
VG Blogg var en tjeneste levert av VG Multimedia AS. Henvendelser rettes til: Magne Antonsen
Ansvarlig redaktør/Administrerende direktør: Torry Pedersen
Redaktør digitalt Espen Egil Hansen. Redaktør avis: Helje Solberg. Politisk redaktør Hanne Skartveit
Digital direktør: Jo Christian Oterhals. Sentralbord VG: 22 00 00 00