Proteus

desember 10th, 2010

Det finnes millioner av kinesere som bor utenfor eget land. Hva føler de idag?

av Eddie39   Lagret under: Politikk, Uncategorized          

Jeg husket da jeg kom til New York på 80-tallet. Jeg skulle bo der i 6 måneder.

Mine venner der laget en topp aften for meg på min første fulle dag i byen. Full middag på en topp kinesisk restaurant i “Chinatown”, deretter show på et stort hotell på 7th Avenue med Tony Bennett. En av mine venner var en god venn av Tonys manager, så vi satt ved artistens private bord like ved scenen.

Måltidet i “Chinatown” var fantastisk, kinesisk kokkekunst på sitt aller beste. Jeg glemmer det aldri. Eieren av restauranten var OG en venn av en venn, så han var med på hotellet og så showet sammen med oss.

Jeg husket jeg leste om de tusener av kinesere som ble “importert til U.S.A. som arbeidskraft for å arbeide på jernbanene som skulle bygges, og andre prosjekter som kom samtidig og senere.

Grunnen til at kinesere ble valgt var at de var gode arbeidere, tålmodige, holdt sammen uten bråk, og trengte bare ris og enkel mat for å overleve.

De ikke bare overlevde, men idag finnes det millioner av kinesere over hele den vestlige verden som har funnet et liv i et annet land med seg og sine familier. Men som eieren av restauranten i New York, så ser de alle frem til EN dag å komme “hjem” til Kina, på ferie eller kanskje for å bo der når forholdene tillater det.

Men som han i New York sa til meg dengang: “Først må alle kinesere i eget land få en brukbar fremtid med arbeide og demokratiske rettigheter. Det kan nok virke umulig idag, men vi kinesere er tålmodige og kan vente til det skjer. Kanskje i min levetid, eller i mine barns. Men EN dag vil det skje”. Jeg husker disse ordene idag, fredag 10. desember 2010 da Liu Xiaobo, da han vil bli hedret med verdens mest prestisjepregede pris, Alfred Nobels Fredspris.

Egentlig har han fått prisen for tidlig, Kina er ikke “klar” ennå, derfor ble de rasende da han fikk den. De brukte all sin makt som kommende stormakt og økonomisk supermakt, til å sette alt inn på å “vanære” og bagatellisere prisen og det den sto for.

De har tapt, tapt fullstendig, med sin barnslige og arrogante måte å opptre på, dessverre for landet, heldigvis for prisens omdømme.

INGENTING i Kina vil være det samme etter 10.desember 2010, og etter seremonien og fredskonserten er over. Ingenting vil være det samme lenger, uansett hva myndighetene der sier eller gjør. Historien har talt, en kineser har fått Nobels Fredspris, en kineser som sitter i fengsel i eget land for å ha skrevet og sagt ting som ikke passer regimet der, ENNÅ.

I årene som kommer vil denne fase i Kinas historie bli husket av alle land som samarbeider med dem og de de har som sine “allierte”.

Kinesere over hele verden utenfor og i Kina, kan være stolte idag. Som fangevokteren som gav Liu Xiaobo beskjed at han hadde vunnet Fredsprisen, til alle de i og utenom myndighetene som innerst inne føler LITT stolthet over at verden, i noen få timer idag, setter en kinesisk statsborger i høysetet og gir han den ypperste ære.

Om 10 år kan vi kanskje se tilbake på denne dag, som den første dag i det nye livet for et land som har over 1 milliard mennesker som bare ønsker å få et brukbart liv å leve i fremtiden, med arbeide og muligheten til å leve et passelig demokratisk liv. Jeg tror de får den muligheten de håper på. Vi OG må være tålmodige og gi myndighetene i Kina mulighet til å forbedre SEG, og den politikk de fører mot egne borgere i eget land. Jeg tror vi kommer til å bli overrasket over det som vil komme de neste 10 årene. Da vil Fredsprisen  2010 ha vært katalysatoren som skapte fremgangen. Ingen dårlig ære for Jagland & Co å leve med inn i fremtiden. La oss alle

Tips oss hvis dette innlegget er upassende

Ingen kommentarer

Ingen kommentarer så langt.

RSS-strøm med kommentarer til dette innlegget.Tilbakesporings-URL

Beklager, men kommentarskjemaet er nå lukket.

Tips oss hvis denne bloggen er upassende

Denne bloggen blir ikke forhåndsredigert av VG Nett. Bloggens eier står ansvarlig for alt innhold.
Ingenting varer evig og nå er vi dessverre ved veis ende. VGB er lagt ned og vil ikke komme tilbake.
VG Blogg var en tjeneste levert av VG Multimedia AS. Henvendelser rettes til: Magne Antonsen
Ansvarlig redaktør/Administrerende direktør: Torry Pedersen
Redaktør digitalt Espen Egil Hansen. Redaktør avis: Helje Solberg. Politisk redaktør Hanne Skartveit
Digital direktør: Jo Christian Oterhals. Sentralbord VG: 22 00 00 00