Proteus

oktober 30th, 2010

Fosfor i fisk og tilsetninger i kjøtt. Javel, men det VIKTIGSTE spørsmål her synes INGEN å spørre om. Hva er det?

av Eddie39   Lagret under: Uncategorized          

Det sies at det tilsettes fosfor i fisk for å få de til å holde seg “frsik” lenger. Andre matvarer får og tilsetninger. Alt dette VET vi nå, men hvorfor pokker kan vi ikke få svar på det VIKTIGSTE spørsmålet?

Når fisken med fosfor eller matvarer med tilsetninger blir kokt, grillet eller stekt, er det DA noen som måler hva som er igjen av stoffene??

Jeg har forgjeves forsøkt å finne artikler eller annet som gir resultater når maten er klar for å spises, IKKE bare når de ligger i disken.

Det er jo i den stund målinger burde vært gjordt, når maten er klar il å spises. Så om noen av leserene vet noe mer om dette, vær snill å si fra.

Derfor ser jeg på denne “nyheten” som en 1/2 nyhet, fordi den ikke forteller mer enn første fase av behandlingen. Det JEG vil vite er hva innhold der er når fisken er kokt, stekt eller grillet.

Det er jo DA målinger BØR tas, eller er det noe som jeg ikke har fått med meg??

Om jeg kjøper en fiskepudding steker jeg ikke stykkene med papiret som den kommer i, eller plastikken som er på kalkunpølsen.

Så få en viss finger ut og mål fosfor og andre tilsetningstoffer når maten er klart for servering.

Tips oss hvis dette innlegget er upassende

7 kommentarer

 1. Hei Proteus!

  Det er berre ein ting å gjere og det er å bli eit Bevisst Menneske! ;)

  Sats på økologisk mat so godt det lar seg gjere så unngår du forhåpentlegvis bla:
  Aspartame, NaFluorid (som er i tannkremen), monosodiumglutamat, sprøytemiddelrestar, genmodifisert mat, farlege E-stoffer generelt, hormontilsetninger, tungmetaller osv osv….

  Fisk din eigen fisk eller sats på lokal linefiska fisk f.eks (oppdretsfisk inneheld dessverre også bla antibiotikarester og planteverngifter pga fiskelusbehandling).

  Det er berre eit verkemiddel som verkar mot Pengemakta og det er å ikkje kjøpe den Syntetiske maten deiras!

  Fluoren som er i tannkremen er i form av Unaturleg NaFluorid og ikkje i form av naturleg CaF (sjekk linken om fosfor). NaFluorid er bla brukt i rottegift og er svært giftig (opptil 80 gongar giftigare enn CaF2!). Naf blei jo ikkje brukt i Hitlers og Stalins konsentrasjonsleirar utan grunn

  Angåande fosforformen i fiskeindustrien er eg litt usikker på kva kjemisk form den blir tilført i…?
  Men du kan nå sjekke ut linkane om du vil :)

  http://go.startsiden.no/go/e/content_results;siteId=230;afu=verden.abcsok.noa47index.html%3Fq%3Dfosfat%2520giftig%26lr%3Dlang_no/http://www.kjemi.uio.no/periodesystemet/vis.php?e=P&vis=alt

  http://www.youtube.com/view_play_list?p=5C6BF819DB48C5E0&playnext=1&v=MSpkLk0vYmk

  Lykke til :)

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Comment av nøkkerosa — oktober 31, 2010 @ 1:21 am

 2. Ps! Dei forblir i maten også etter tilbereding er eg redd…..

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Comment av nøkkerosa — oktober 31, 2010 @ 1:23 am

 3. giftstoffa also….huff.. gjekk litt fort i svingane her..

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Comment av nøkkerosa — oktober 31, 2010 @ 1:24 am

 4. Til nøkkerosa

  Du har vært aktiv i natt, men fremdeles er ikke mitt spøsmål besvart, selvfølgelig. Vi har alle hørt om mat som har tilsetningstoffer eller “gifter” i seg, men som forsvinner etter koking eller stekning. Iallefall til et slikt “nivå” at det er mikroskopiske sjangser for å skade.

  Men om med alle “forskere”, blir ofte resultater av samme forskning ikke helt besvart, men faktisk oftere enn vi tror, skaper NYE spørsmål som det da trenges en NY “forskning” for å finne svar. Det kan ofte synes som om de som forsker, vil ha NYE penger om de som ber om det vil ha flere svar.

  Så spørsmålet om hvor mye MINDRE “gift” det er i fisk fra “fersk” til kokt/stekt/grillet stand, står fremdeles ubesvart? Vi får se.

  eddie

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Comment av Eddie39 — oktober 31, 2010 @ 1:52 pm

 5. Hei Proteus!

  Svaret er ganske enkelt at så og seie alle tilsetningsstoffer Forblir i maten også etter tilberedning i same konsentrasjon som angitt. ADI=anbefalt dagleg dose av eit stoff (og dosen skal vere angitt utifrå det du faktisk får i deg etter tilberedning).

  Dei fleste tilsetningsstoffer er testa på verknaden av stoffet *åleine* og ikkje i kombinasjon med andre tilsetningsstoffer. Så her er svært mangen ting som ikkje ein gong forskarane veit verknaden av!

  Dersom f.eks eit genmodifisert protein fra ein bakterie i td ris blir øydelagt ved koking trur eg ikkje produsenten trenger å opplyse om at det er brukt genmodifisert ingredienser? Den danske grisen blir fora på genmodifisert mat, men eg trur heller ikkje dei trenger å merke dette på pakningen?

  Du kan elles spørr mattilsynet om ikkje eg har rett her ;) ? (Men Mattilsynet gjere ein elendig (!) jobb angåande E-stoff*forskning*….dessverre….dei “kjøper” EU sine testresultat som igjen kjeme frå Codex kommiteane som igjen kjeme frå *Matindustrien* sjølv (indirekte)…..sjekk ut: “Codex Alimentarius” (betyr “matkode”) og du vil forstå kor Alvorleg omfattande dette du spørr om eigentleg er….

  Fann nokre bra linkar angåande fosfater og E-stoffer:

  Håpar du fekk svar på det du lurte på? (elles vil eg anbefale deg å ikkje bruke aluminiumskjele for den tilfører maten Aluminium som ikkje er bra for hjernen må vete…så sjølve tilberedningsprosessen er også viktig å tenke over her ;)

  http://go.startsiden.no/go/e/content_results;siteId=230;afu=verden.abcsok.noa47index.html%3Fq%3Dfosfat%2520koking%2520fisk%26lr%3Dlang_no/http://www.fish.no/mat/3871-om-fosfat-og-kjott.html

  http://go.startsiden.no/go/e/content_results;siteId=230;afu=verden.abcsok.noa47index.html%3Fq%3Dferdig%2520mat%2520tilsetningsstoffer%26lr%3Dlang_no/http://www.lommelegen.no/320477/alt-du-lurer-paa-om-e-stoffer

  Så eg avsluttar no med det eg begynte min forrige kommentar med:
  Det er berre ein ting å gjere og det er å bli eit Bevisst Menneske ;) (fordi Det er det einaste som nyttar……når fornuften har forlatt dei som styrer og bestemmer for oss…..?)

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Comment av nøkkerosa — november 5, 2010 @ 2:16 am

 6. Hei igjen Proteus!

  Egentleg er det ikkje lett å gi eksakt svar på ditt spørsmål, sidan merkinga av matvarer ofte er elendig. Og om den ferdige maten Eigentleg blir testa angåande kjemisk samansetning og eventuell kjemisk forandring trur eg faktisk ikkje den blir. Men utifrå kokepunkt på stoffa “åleine” så veit ein jo når stoffet vil fordampe (men her trur eg ikkje ein tar i betraktning at eit stoff kan kombinere seg med eit anna under tilberedningsprosessen og forandre kjemisk karakter).

  Så når eg skreiv at svaret er “enkelt” så er det jo ikkje det……bildet er komplisert!

  Men du kan jo spørr Toro om dei har testa den ferdige tomatsuppa si f.eks (dei er flinke å svare på direkte spørsmål).

  (men ikkje gløym å sjekke ut Codex A.)

  Og ADI verdien til eit stoff er og kun gitt ut frå verknaden av stoffet åleine (i dyreforsøk vel og merke og Ikkje i ferdigmaten!)….dette er eigentleg ein jungel med uante sider…..
  Håper du ikkje blei heilt forvirra no….hehe (noko eg trur du blei :lol:

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Comment av nøkkerosa — november 5, 2010 @ 9:11 am

 7. Til nøkkerosa

  “De e fali å stå opp om morgenen,mann, du kan DØ av det”, kan vi av og til sette som en “sikkerhetsregel” slik at vi ikke gjør noe som er “gale” resten av dagen.

  Men spøk til side, det ER et komplext problem, selv om enkelte forskere mener mye er enkelt å forstå. Men neste uke da, kommer andre og sier noe annet.
  Men fosfat blir jo sprøytet PÅ fisken, ikke I den. Derfor burde fisken når den er stekt eller kokt ha mistet mye av “belegget” som sprøytningen gir?

  Og vi har jo lest i andre sammenhenger at når kjøtt eller fisk stekes eller kokes, foregår en prosess i begge. Den prosessen “tapper” både fisk og kjøtt for mindre eller større konsentrater av innholdet FØR dette skjer, alså fra begge er i rå tiltand til de skal serveres. Vi har ofte hørt at om noe kokes eller stekes FOR MYE, forsvinner mye eller alt av visse stoffer, om de er gode eller mindre gode.

  Derfor synes det som om at vi BEGGE ikke helt har svar på det viktigste. Idag som de nesten kan gi svar på ALT, burde faktisk dette være noe som og var på informasjonene til maten vi spiser.

  I RÅ tilstand og i stekt/kokt tilstand. Da mener jeg alle stoffer, både gode og mindre gode. EN gang kommer det vel, får vi tro?

  Takk for din interesse i dette, tross alt, så viktige spørsmål, nøkkerosa.

  eddie

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Comment av Eddie39 — november 5, 2010 @ 12:23 pm

RSS-strøm med kommentarer til dette innlegget.Tilbakesporings-URL

Beklager, men kommentarskjemaet er nå lukket.

Tips oss hvis denne bloggen er upassende

Denne bloggen blir ikke forhåndsredigert av VG Nett. Bloggens eier står ansvarlig for alt innhold.
Ingenting varer evig og nå er vi dessverre ved veis ende. VGB er lagt ned og vil ikke komme tilbake.
VG Blogg var en tjeneste levert av VG Multimedia AS. Henvendelser rettes til: Magne Antonsen
Ansvarlig redaktør/Administrerende direktør: Torry Pedersen
Redaktør digitalt Espen Egil Hansen. Redaktør avis: Helje Solberg. Politisk redaktør Hanne Skartveit
Digital direktør: Jo Christian Oterhals. Sentralbord VG: 22 00 00 00