Proteus

juli 31st, 2010

“Kampen for Hardanger”; Mange forstår ikke helt hvorfor noen er SÅ forbannet om det kommer kraflinjer der. Så hva, sier de?

av Eddie39   Lagret under: Uncategorized          

Når jeg var gutt, eller ung mann, var kotymen i min hjemby å ta en 3 månedres tur Oslo-Syd-Amerika-Oslo med en av båtene i “Knutsen Line”.

3 måneder som “konfirmasjon” til det å bli et mannfolk. Senere var det marinen, som alle menn burde forsøkt, som skulle gi videre “utdanning” som mann. OK; jeg forsøkte begge, i mange år, men det var først da jeg ble “voksen” og var lenge borte for Norge, at jeg begynte å bli NORDMANN.

Det som heter: “Du vet ikke hva du har, før du er borte fra det”, eller:”Du er ALDRI mer nordmann enn når du er i utlandet 17.mai, eller andre høytidsdager du husker fra din barndom”.

Jeg husker en “nordmann” som bodde i New York. Han hadde ikke vært hjemme siden før krigen. Men han var medlem av “Sons of Norway” i byen, og var med på alt som hadde med Norge å gjøre.

Han viste meg et gammelt bilde av Hardanger, som han hadde rammet inn og hang over kaminen i stuen hans. Det het” Fruktblomstringen i Hardanger”, og hadde blomstertrærne i forgrunnen og den majestetiske naturen i bakgrunnen. Det var “hans stykke Norge” å se på, når han lengtet “hjem” som han sa.

Jeg har og snakket med flere andre nordmenn i utlandet, samt turister som har besøkt oss i Norge. Alle har “sine” minner og bilder fra landet vårt. Felles for mange er bilder fra Hardanger, med frukttrærne i full blomst og fjellene og dalene som “kulisser”, i “et lite stykke Norge” for dem å ha som minne for alltid.

Derfor er den “voldtekt” som Riis-Johansen nå har gjordt, faktisk en “forbrytelse mot eget land”. Symbolikken i hans handling er tydelig: Han gir blaffen i hva disse store mastene og kraftlinjene gjør med inntrykket det gir om Norge i utlandet.

Som en engelsk venn av meg sa da han hørte det: “Dere må ha merkelige folk i regjeringen der, som kan ødelegge en av landets største turistattraksjoner? Har dere blitt gale, eller er det at dere har så mye penger at dere bare gir blaffen”?

Så denne “kampen” jeg, og titusener av andre nordmenn, er i ferd med å gjennomføre har ingenting med politikk å gjøre, faktisk heller ikke så mye med “fornuft” heller, da det jo vil bli betydelig dyrere å legge kabel der. Men så er det dette med “glansbildene” da, som krever en liten forklaring.

De fleste av oss har sett “glansbilder” av steder over hele Norge, som TILSAMMEN gjør at Norge kanskje er et av verdens mest allsidige ferieland å komme til. Det het “glansbilder” da jeg var en liten gutt, fordi de var “frosset” i et nesten naivt forsøk på å BEVARE noe vakkert i vårt land. Noe som vi kunne komme tilbake til når vi ville og oppleve når vi ville.Mange av disse “glansbildene” er forsvunnet idag, men forbausende mange er inntakte. Og sammen med NYE “glansbilder” av t.eks “Atlanterhavsveien” og majestetiske, vakre broer, gir oss flere “merkevarer” vi kan leve med.

Så når noen vil “ødelegge” juvelen over alle juveler, Hardanger, som millioner av turister og titusener av nordmenn i utlandet ser som er “stykke utsøkt Norge”, DA blir vi forbannet, KRAFTIG forbannet.

Kraftlinjer har sin misjon, oljeinstallasjoner har sin misjon, det finnes faktik mange ting om er nødvendig for å kunne leve et godt liv her i landet.

Men å ødelegge et av Norges mest kjente turistmagneter bare for å sikre Bergensområdet og oljeinstallasjonene i Nordsjøen mer kraft i noen år, til den ikke lenger blir nødvendig da andre løsninger vil ha overtatt, er faktisk en “nasjonal “voldtekt” av uante proporsjoner”.

Derfor er kampen ikke bare en kamp mot stupid politisk markering av arroganse, men OG en markering fra oss oppegående nordmenn, uansett politisk standpunkt, at dette IKKE skal gjøres, BASTA.

Som den sindige bergenspersonlighet sa i sin samtale på tv for ikke lenge siden:

“DETTE ER FEIL MÅTE Å BRUKE MAKT PÅ”.!!

SÅ enkelt kan det alså sies, og så “enkelt” kan og avgjørelsen annuleres. Riis-Johannesen kommer til å bli en “fotnote” i den politiske historie etter dette. Så får vi se hva Sivilombudsmannen kommer frem til i sin saksbehandling?

Uansett, står “vi” klare til å umuliggjøre at arbeidet starter opp. Dette er bare slik det er, når noen vil forsøke å “markere politisk stupiditet” ved å rasere “et stykke Norge” vi skal bevare for fremtiden. Egentlig ganske fornuftig, spør du meg?

Tips oss hvis dette innlegget er upassende

Ingen kommentarer

Ingen kommentarer så langt.

RSS-strøm med kommentarer til dette innlegget.Tilbakesporings-URL

Beklager, men kommentarskjemaet er nå lukket.

Tips oss hvis denne bloggen er upassende

Denne bloggen blir ikke forhåndsredigert av VG Nett. Bloggens eier står ansvarlig for alt innhold.
Ingenting varer evig og nå er vi dessverre ved veis ende. VGB er lagt ned og vil ikke komme tilbake.
VG Blogg var en tjeneste levert av VG Multimedia AS. Henvendelser rettes til: Magne Antonsen
Ansvarlig redaktør/Administrerende direktør: Torry Pedersen
Redaktør digitalt Espen Egil Hansen. Redaktør avis: Helje Solberg. Politisk redaktør Hanne Skartveit
Digital direktør: Jo Christian Oterhals. Sentralbord VG: 22 00 00 00