Proteus

juni 30th, 2010

Flere tusen norske menn og kvinner døde i siste krig. Men de var ikke soldater, de var “sivile”, eller sagt med sitt rette navn: Norske sjømenn!!

av Eddie39   Lagret under: Uncategorized          

Jeg husker for mange år siden at jeg fikk tak i en serie bøker som ble sendt ut til familier av alle som hadde blitt drept i siste krigen 1939-45.

Serien het; VÅRE FALNE. Når jeg åpnet den ene boken og leste litt, fikk jeg frysninger over hele kroppen. Fordi jeg forsto hvorfor boken hadde denne enkle, klare og konsise “tittel”:

Her fant vi nesten ALLE de som var døde i vår siste skikkelige krig: Skolebarn på skolen i Bergen, sjømenn og kvinner, mennesker fra nesten alle småplasser, byer og tettsteder i Norge.

Over 2000 av dem var sjømenn og fiskere. De fleste hadde et foto av den som var drept, men noen hadde bare et bart felt der fotoet skulle være: Det var da jeg så disse, at jeg faktisk begynte å gråte. Mange av dem var barn eller unge mennesker, som familien ikke engang hadde et foto som var pent nok til å sette der og som de kunne minnes sin sønn eller datter eller far med. De var bare ikke mer, før de fikk startet på livet.

Jeg husket en liten historie fra en av de som hadde bilde i en av bøkene. Han var sjømann fra min del av landet.

Flere andre sjømenn fra samme distrikt, hadde kommet hjem i urner og skulle bli gitt en minnehøytid på byens gravlund og kapell.

Jeg fant artikkelen om denne minnehøytiden i byens avis mange år senere. Plutselig så jeg som del av bildene en plass som sa:”og særlig rørende var en liten gutts siste farvel med sin far”.

Jeg forsøkte å forestille meg denne lille gutten gå frem mot alle urnene som stod der, og ser på den som har hans fars navn. Hva må han ha følt der han sto, alene og så på en liten urne foran seg?

Jeg fikk senere høre at han ALDRI hadde sett sin far. Han hadde reist ut bare 4 måneder etter han ble født.

Jeg har serien “VÅRE FALNE” fremdeles, og av og til tar jeg en bok frem for å tenke litt over alle de som ha sitt navn der, og hvordan de døde.

De var ikke soldater i krig de fleste av dem. De var ganske alminnelige mennesker, som FORDI det var krigstilstand i Norge, ble en del av historien av “døde helter” som “falt” i en krig vi bare DELVIS var del av, da jo landet var okkupert nesten hele tiden.

Men siden Norge ALDRI helt overgav seg, måtte Hitler ha hunderetusenvis av elitesoldater her for å hindre at de allierte fikk gi forsyninger og våpen til Murmansk og Sovjetsamveldet.

De hundreder av skip som gikk i konvoi mellom Storbritannia og Murmansk, som fikk navnet “blodveien”, ble systematisk torpedert av tyske ubåter og krigsskip.

Jeg leste om EN spesiell konvoi, som hadde mange skip fra min del av Norge med. Av 46 skip som startet fra England, kom bare 21 frem til Murmansk.

Alså 25 skip med mannskaper ble torpedert, og bare et fåtall av de ombord ble reddet. Selv om skipene hadde eskorte av allierte krigsfartøyer, var det stormene og det kalde vannet som tok de fleste livene.

Jeg minnes dette nå, når vi snart får 4 av våre soldater hjem i kister. Hvordan kan jeg sette sammenheng mellom det som skjedde under siste krig, med det som idag skjer i Afghanistan?

Jeg vet egentlig ikke, men jeg synes bare at når mennesker dør i krigshandlinger, det være seg om de er soldater eller, som i sammenligningen, sjømenn, er de alle i MINE øyne helter som døde for sitt land.

Norge var i realiteten ikke i krig med Tyskland, men vi “kriget” allikevel frem til Tyskland overgav seg i 1945. Vi er ikke i “krig” i Afghanistan, men allikevel “kriger” vi der på samme måte?

DENNE gang ER det mulig å vise at de døde i egenskap av soldater i krig mot fienden, alså Taliban.

Derfor er ALLE våre soldater i Afghanistan i “krigssonen”, på samme måte som våre skip var det i konvoier under siste krigen. Alle ombord i disse skipene VISSTE at det kunne bli deres siste tur, men de reiste allikevel.

Alle våre soldater i Afghanistan vet OG at de kan bli det neste offer i krigen der, selv om de ikke skulle være DIREKTE i kamphandlinjer på linje med Storbritannia og U.S.A.

Nå vil debatten om vår deltagelse i dette landet. bli tatt opp igjen utallige ganger i tiden fremover.

La de 4 som nå kommer hjem, bli et symbol for alle de som døde før dem og alle de som er der og kommer til å reise dit senere. De er ALLE våre helter, både de døde og de levende. Og de ER i krig der, ikke på “oppdrag” fra Nato eller FN.

Når dette blir stadfestet, kan vi gå videre og få dem ut derfra så hurtigt som mulig. Men NÅ er vi der og da skal vi se på alle som soldater i en “krigssone”, og direkte involvert i krigshandlinger der. På norsk kalles det for krig, og skal derfor bli oppgradert som det det er, ikke som det politikerne sier det skal kalles. Dessverre.

Tips oss hvis dette innlegget er upassende

Ingen kommentarer

Ingen kommentarer så langt.

RSS-strøm med kommentarer til dette innlegget.Tilbakesporings-URL

Beklager, men kommentarskjemaet er nå lukket.

Tips oss hvis denne bloggen er upassende

Denne bloggen blir ikke forhåndsredigert av VG Nett. Bloggens eier står ansvarlig for alt innhold.
Ingenting varer evig og nå er vi dessverre ved veis ende. VGB er lagt ned og vil ikke komme tilbake.
VG Blogg var en tjeneste levert av VG Multimedia AS. Henvendelser rettes til: Magne Antonsen
Ansvarlig redaktør/Administrerende direktør: Torry Pedersen
Redaktør digitalt Espen Egil Hansen. Redaktør avis: Helje Solberg. Politisk redaktør Hanne Skartveit
Digital direktør: Jo Christian Oterhals. Sentralbord VG: 22 00 00 00