Proteus

februar 28th, 2010

Livsglede blant beboere gjør at sykefraværet stuper blant de ansatte. Hent naturlig, ikke sant?

av Eddie39   Lagret under: Politikk, Religion, Uncategorized          

For mange år siden kom private og kommunale ledere til et sykehjem i en vestlandsby. Bestyreren der hadde “fått” et flott nytt sykehjem av kommunen, og han skapte det om til en “trivselplass” for både beboere og de som var ansatt der. Beboerne var overlykkelige, bestyreren var glad og de ansatte var glade. Alle de som kom og besøkte hjemmet ville ta med seg de inntrykk de fikk tilbake til der de kom fra.

Nå mange år senere, blir det oppslag på nyhetene, se hele saken på tv2 nyheter, når dette skjer igjen. Men denne gang har Trondheim kommune gått litt lenger, de har ansatt en “Livsglede-koordinator” på Buane Sykehjem der. Sigrid Seppola har fått en tittel som vi kanskje vil se og høre mer til i fremtiden.

Egentlig er “resepten” enkel: Gi beboere ny livsglede eller få frem den livsgleden de HADDE, så vil alle de ansatte få betydelig lettere arbeidsvilkår og sykefraværet vil synke. Selvfølgelig vil det det, fordi det er som med alt her i livet som utvikles i pakt med menneskers behov for å beholde sin identitet så lenge de kan. Derfor skulle det og være mulig for kommunene ikke bare å ansette “Livsglede-koordinatorer” på sykehjem og pleiehjem, men og å gi en eller flere av beboerne tittelen assisterende koordinator, slik at de som kan og vil, får gleden av å være delaktig i at andre og har det godt.

På svært mange syke og pleiehjem er det ikke mer penger som er det viktigste, men måten de ansatte og ledelsen ser på beboerne. To hjem kan være like, men det ene har livsglede og positivitet som basis, det andre skal bare være effektivt og få jobben gjordt.

Om jeg engang kommer på et “hjem”, vil jeg heller se smilende mennesker og høre latter og glede der, enn å være på et “effektivt” sted der de ser på beboerne som “nødvendig onde” som bare maser og klager på dårlig mat og stell. Og dessverre finnes det idag for mange av siste kategori, der mangel på kompetent ledelse og struktur gjør hverdagen til beboerne til en evig pine. Så få mer “Livsglede-koordinatorer” her i Norge, så skal alle se at det faktisk kan være både utfordrende og uhyre lærerikt å gi glede og omsorg til våre syke og gamle.

Om 5 år “ser” jeg over 1000 mennesker med denne tittel i Norge og kanskje andre “tittler”, som har som oppgave å spre positiv energi til både beboere og ansatte.??

Tips oss hvis dette innlegget er upassende

Ingen kommentarer

Ingen kommentarer så langt.

RSS-strøm med kommentarer til dette innlegget.Tilbakesporings-URL

Beklager, men kommentarskjemaet er nå lukket.

Tips oss hvis denne bloggen er upassende

Denne bloggen blir ikke forhåndsredigert av VG Nett. Bloggens eier står ansvarlig for alt innhold.
Ingenting varer evig og nå er vi dessverre ved veis ende. VGB er lagt ned og vil ikke komme tilbake.
VG Blogg var en tjeneste levert av VG Multimedia AS. Henvendelser rettes til: Magne Antonsen
Ansvarlig redaktør/Administrerende direktør: Torry Pedersen
Redaktør digitalt Espen Egil Hansen. Redaktør avis: Helje Solberg. Politisk redaktør Hanne Skartveit
Digital direktør: Jo Christian Oterhals. Sentralbord VG: 22 00 00 00