Proteus

august 31st, 2009

“Private er ikke flinke nok til å ha ansvar for syke-pleiehjem”, er de sant?

av Eddie39   Lagret under: Religion          

Du skal høre mye i disse valgdager, men uttalelsen av vår minister bør kobles sammen med tidligere uttalelser. Der mener han og Stoltenberg at INGEN skal ha fortjeneste på stell av eldre.

Setter vi dette i sammenheng med at alle sykehus har “prislister” på operasjoner og nesten alt annet, slik at de egentlig “kjøper” og “selger” an mass selv, men så er det jo det at de sykehus ALLTID går i minus. Så det de egentlig mener, kanskje, er at det er UMULIG å tjene penger på stell og pass av eldre, om du ikke gir dem  DÅRLIGERE behandling enn kommunale?

Begge tar egentlig feil, fordi de ikke ser fordelen av at private, som skal gå gjennom grundig sjekk før de får klarsignal, kanskje har et enklere administrativt system og samtidig kan konsentrere seg om sine klienter i større grad.  Dessuten vil ALLTID private helsetilbud ha sin naturlige plass i vår hverdag, som supplement eller utvidet utover det som de kommunale gir. Og da sier jeg IKKE at de kommunale er dårlige, heller det motsatte, men det finnes alltid eldre som vil ha litt ekstra,eller vil “ta med seg hjemmet” når de skal flytte. Disse vil kunne få den ekstra pleien som disse ofte standhaftige og  formuende personer krevet og betaler extra for.  Alle land og byer i Europa har dem, og når de kan konsentrere seg primært om pasienten og mindre om administrativt arbeide, vil der bli en liten gevinst å ta ut for eierne.

Det finnes og en mulighet som er prøvd ut i andre land, eks. England. Når de blir eldre og begynner å trenge mer og mer hjelp, kjøper de en plass på et bo og servicesenter, som du kjøper en leilighet. Da er de del-eier og vil kunne få hjelp fra mindre til de mer medisinske uten å betale mer, etter innskuddet, enn den månedlige utgift. Når de så dør før eller siden, selges andelen av arvingene til neste i køen.

Fordelen med de forskjellige private helsetilbud, er at de kan spesialiseres til en eller flere grupper, t.eks funsjonshemmede, alzheimer, demens, eller andre som krever særskilt varsom hjelp. Dette vil lette de kommunale tjenester, fordi det da vil bli lettere i spesielle tilfeller å “kjøpe plass” fra kommunen, enn å bekoste ekstra betjening.

Det viktigste skal alltid være til pasienten eller klientens beste. Regjeringen vet at dette er sant, selv om de formelt er imot private helseforetak. Derfor blir det både og istedet for BARE, enkelt og praktisk, selv om det ikke passer inn i AP,s mønster om at de skal ta vare på “alle”. Det er umulig, både av hensyn til variasjon i den menneskelige psyke og fordi det ALLITD vil være mennesker som benytter seg av tjenestene.

AP snakker om MANGFOLDET, er dette bare for APs velgere eller skal det ikke være for oss alle i Norge?

Tips oss hvis dette innlegget er upassende

Ingen kommentarer

Ingen kommentarer så langt.

RSS-strøm med kommentarer til dette innlegget.Tilbakesporings-URL

Beklager, men kommentarskjemaet er nå lukket.

Tips oss hvis denne bloggen er upassende

Denne bloggen blir ikke forhåndsredigert av VG Nett. Bloggens eier står ansvarlig for alt innhold.
Ingenting varer evig og nå er vi dessverre ved veis ende. VGB er lagt ned og vil ikke komme tilbake.
VG Blogg var en tjeneste levert av VG Multimedia AS. Henvendelser rettes til: Magne Antonsen
Ansvarlig redaktør/Administrerende direktør: Torry Pedersen
Redaktør digitalt Espen Egil Hansen. Redaktør avis: Helje Solberg. Politisk redaktør Hanne Skartveit
Digital direktør: Jo Christian Oterhals. Sentralbord VG: 22 00 00 00