Proteus

juli 31st, 2009

Tar vi godt nok vare på våre soldater i krig. Etterpå ?

av Eddie39   Lagret under: Politikk, Uncategorized          

I Norge etter 2.verdenskrig var det mange sjømenn og menn og kvinner her hjemme, som gikk en tung tid imøte etter krigen. I England nå er det stor fokus på de britiske soldatene som har vært i Irak, og igjen de som er i Afghanistan. Her i Norge har vi og eksempler på at soldater som har vært i krig, eller krigshandlinger for Norge, ikke får den ettersyn eller hjelp de trenger. De to som nå er arrestert i Kongo, var de og tidligere soldater?

Jeg skal ikke kommentere det som skjer idag, til det har jeg for liten innsikt. Men jeg vet sikkert at altfor mange sjømenn, etter 2. verdenskrig tok sitt eget liv i forbitrelse over den behandling de fikk i Norge.

Altfor mange ble og alkoholikere og uteliggere. Norge lovet dem mye når krigen var slutt. Alle som kjenner litt historie vet at det ikke, for altfor mange, ble fulgt opp. Jeg husker jeg leste om “Blodveien til Murmansk”, der norske skip fraktet våpen og utstyr til russiske styrker i Murmansk fra England. I en konvoi kom 12 av 36 skip frem, resten ble senket av tyske ubåter. Dette er bare et eksempel på tragedier i krig.

Idag er alt anderledes, men ansvaret for våre kvinner og menn som kjemper/kjempet i krig/krigshandlinger, bør være betydelig bedre nå. Er det det, eller får de bare en sum penger og blir ”satt tilbake” til sivil status ?

Jeg tar opp dette fordi det i England har kommet sterk kritikk for at soldatene både har dårlig utstyr og blir “glemt” når de er ferdige med sin tjeneste. Gjør vi det samme med våre veteraner? Håper noen har lært noe fra historien. Men dessverre er det så lang tid siden at det er vel bare,ja, historie! Tiden vil vise?

Tips oss hvis dette innlegget er upassende

8 kommentarer

 1. Norge tar nok fortsat ikke godt nok vare på krigsveteraner. “En hemmelig rapport avslører at hver fjerde skade hos FN-soldater fra 1995 til 2005 var av psykisk karakter. En annen intern rapport kritiserer Forsvaret for elendige rutiner for registrering av slike skader”, skrev BT i fjor: http://www.bt.no/forbruker/helse/article585681.ece BT hadde en serie med artikler om temaet og mitt inntrykk er at det er rom for forbedring.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Comment av Sondre Båtstrand — juli 31, 2009 @ 12:02 pm

 2. Har de vært soldater, og gjort noe galt, så må de være for amatører å regne. Der har gutta vært, og for lengst å plyndret. Hadde de vært de de anklages for og soldater, så hadde de vært hentet ut for lenge siden. De eventyrene de kanskje har hatt for seg, er oppbrukt. Hvem tror Dere passer på oljeledningene der nede, for noen kroner i mnd. Gammelkara det. Gikk ut på dato og hadde absolutt ingenting å gjøre lengre.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Comment av Halvard Olessønn Grønning — juli 31, 2009 @ 12:56 pm

 3. Norsk Folkehjelp bruker ofte hjelpen til en av de største våpensmuglerne der nede. En Russer, som har kontaktene i orden med eliten i landene. Selger til Høystbydende.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Comment av Halvard Olessønn Grønning — juli 31, 2009 @ 12:58 pm

 4. De fleste som drar ut i krig, oppfatter at de gjør en samfundsnyttig og internasjonal nyttig handling.
  De kan de selvfølgelig også gjøre.
  Men jeg har hørt folk si: – Ja, men de er jo soldater.

  Underforstått, de er ikke mennesker som andre, de er soldater.

  Når de så kommer hjem, har de gjordt sin plikt og heldige er vi som ikke var der.

  På samme måten var det for uteseilerne under krigen. De trodde de SEILTE FOR NORGE og de sang VI SEILER FOR NORGE og det gjorde de også, men “ute av syne, ute av sinn”.

  Folk flest er ikke følelsesmessig interresert i noe som ikke berører dem selv direkte.

  Det vet disse og derfor stenger de inne sine opplevelser for ikke å bry noen med dem.

  De vil føle at dette er ikke deres samfund, de hører ikke til her lenger.
  For alle snakker om bagateller i forhold til det de har gjennomgått.

  Derfor kunne ansatte i det offentlige stjele deres opparbeidede lønn slik at deres enker og barn måtte søke fattigkassa for mat oa.

  De hadde neppe gjordt den innsattsen en gang til om de hadde muligheten.

  Jeg har seil med noen av dem og truffet noen som bodde i gamle bunkerser i Genoa og andre steder sammen med rotter og villhunder.
  De var deres venner.
  Men et mer staut folkeferd skal man lete lenge etter.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Comment av kungfuz — juli 31, 2009 @ 7:52 pm

 5. Min mor var eldst i søskenflokken på Kirkenes, sprang mellom granatene,bodde i huler,var svenskunge i to år, samt så russerfangene bli behandlet av Tyskerne etc. You name it. Og så skal jeg bry meg om gutta på skauen, nei veit du meg hva. De gikk sultne i Oslo. Det var det.Dette symbolet på autoritet må snues litt både her og der. Oppgjøret etter Krigen har aldri blitt behandlet på rederlig vis I Norge. Den eneste Generalen Britene var interesert i var Fleicher, Narvik, han ble farlig og stuet vekk på Little Norway. Da han hørte Kongen skulle komme på besøk, så vant Kongen å få me seg Blodet som størknet etter at han skaut seg, med en avskjedslapp der det sto. Har ikke Norge bruk for meg lengre ?

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Comment av Halvard Olessønn Grønning — juli 31, 2009 @ 9:21 pm

 6. Fra dritten i Lebanon på sitt verste, så er det forsvunnet tropper, som bare har gjort det. Ga opp og tok sitt liv. Min far var der i 1979, hva med de som ryddet opp etter masakrene der nede. You name it. Skjøvet under teppet, og glemt fgortest mulig. Vi er kanonføde vi, ikke flaggflyttere i en Bunkers, som nå er null verdt.Vi må gjøre jobben for at Generalene skal få pynte seg med noe blekk. Kan båndstripene jeg, men driter en lang en i dem. Karnevall med en masse raringer, som har null kontroll med det de Driver. Får ny Forsvarssjef nå, får se om han tar vare på gutta sine, eller om det blir den samma leksa igjen. Imponerer meg bare ikke den gjengen der nei. Har fulgt med en del av dem i media. De har vært med på å lære meg opp på Befalsskolen. Etter 5 uker i Bosnia Tuzla Air Baise Kont. III, så var jeg utlært, og klikket bare. Svineri tenkte jeg. Faen om jeg er med på detta. Fikk med meg alles kjepphest der nede, og var faen ikke interesert i å sloss for noe jeg ikke trodde på.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Comment av Halvard Olessønn Grønning — juli 31, 2009 @ 9:39 pm

 7. En av mine naboer Klokkerhaug var bombekaster troppsjef i Narvik, kjenner fyren godt, snakker med ham rett som det er. Har rekka si den mannen ja. Eldste nålevende offiser fra Narvik. Da er jeg jævla ydmyk ja.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Comment av Halvard Olessønn Grønning — juli 31, 2009 @ 9:58 pm

 8. Jaja er det så nøye da, se på alt søl som forsvaret har organisert, det ene overvåkningssystemet etter det andre. Og null kontroll. Disse scaniane vi har er for høye for Jernbanebruene våre. Så jernbanen må de sprenge om de skal komme frem med utstyret sitt.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Comment av Halvard Olessønn Grønning — juli 31, 2009 @ 10:38 pm

RSS-strøm med kommentarer til dette innlegget.Tilbakesporings-URL

Beklager, men kommentarskjemaet er nå lukket.

Tips oss hvis denne bloggen er upassende

Denne bloggen blir ikke forhåndsredigert av VG Nett. Bloggens eier står ansvarlig for alt innhold.
Ingenting varer evig og nå er vi dessverre ved veis ende. VGB er lagt ned og vil ikke komme tilbake.
VG Blogg var en tjeneste levert av VG Multimedia AS. Henvendelser rettes til: Magne Antonsen
Ansvarlig redaktør/Administrerende direktør: Torry Pedersen
Redaktør digitalt Espen Egil Hansen. Redaktør avis: Helje Solberg. Politisk redaktør Hanne Skartveit
Digital direktør: Jo Christian Oterhals. Sentralbord VG: 22 00 00 00