Proteus

juli 31st, 2009

“Dør de rike og da, pappa?”

av Eddie39   Lagret under: Uncategorized          

For mange år siden ble en rik mann begravet i en by på Vestlandet. Det var dengang vi viste verdighet med alle som døde. En sort karjol med to hester og mann med sort dress som satt oppe på toppen. Når den kjørte sakte gjennom hovedgaten, stoppet folk og mennene tok alltid av hatten i ærbødighet. En liten jente stod sammen med sin far og så på. Faren fortalte henne at det var en av byens store sønner som var død. Han var så rik at han hadde sin egen bil og sjåfør, sa han. Jenten tenkte litt, så opp på faren og spurte: “Har han masse penger?”. Faren svarte at han eide masse skip og var mangemillionær. Hun så på den blomsterdekte kisten inne i glassmonteret på karjolen og spurte igjen; “ja,men dør de rike og da,pappa?”

Hva faren svarte vet vi ikke, men spørsmålet var ikke dumt fra en liten jente som ikke visste at vi alle er like i døden. Men det jeg husket ekstra godt, var at ALLE som døde i denne vestlandsby, fikk samme verdige avslutning på livet som den rike skipsrederen historien forteller om. Samme sorte karjol, samme sortkledde mann på topp og ALLE stoppet og mennene tok av seg hatten, om den som lå i kisten var fattig eller rik.

Kanskje er det derfor jeg er glad i byen jeg er født i. Før jeg visste forskjell på folk da jeg var liten, trodde jeg at alle var like. Senere skulle jeg selvfølgelig få bekreftet at dette ikke var tilfelle, men å se den verdige “paraden” gjennom hovedgaten i byen, er et kjært minne jeg vil huske så lenge jeg lever.

Da var alle like, og respekten og verdigheten ble gitt uten hensyn til hvem som lå i kisten. Idag er døden en selvfølge som ofte gjøres unna på kortest mulig tid. Men de rike og mektige får begravelse på statens regning eller til stor mediadekning. Ikke noe galt i det. Men jeg mener allikevel at den “tradisjonen” som min hjemby hadde da jeg var liten, var best. Den private delen ville jo allikevel være individuell og personlig.  Jeg kom til å tenke på dette når jeg så på Sky News, der døde soldater langsomt ble kjørt gjennom en liten engelsk landsby i England og hele hovedgaten var full av mennesker i sivil og uniform. De som hadde noe på hodet tok det av, de som var i uniform gjorde honnør når bårene kjørte forbi.

Alle bårene var svøpt i det britiske flagget, uansett grad til soldaten som lå i kisten. Det eneske som manglet fra min hjemby, var hestene og karjolen. Men jeg ble litt stolt på min bys vegne, at det i 2009 fremdeles var verdighet og respekt for de døde. Selv om det var i en liten landsby i England det skjedde !

Tips oss hvis dette innlegget er upassende

Ingen kommentarer

Ingen kommentarer så langt.

RSS-strøm med kommentarer til dette innlegget.Tilbakesporings-URL

Beklager, men kommentarskjemaet er nå lukket.

Tips oss hvis denne bloggen er upassende

Denne bloggen blir ikke forhåndsredigert av VG Nett. Bloggens eier står ansvarlig for alt innhold.
Ingenting varer evig og nå er vi dessverre ved veis ende. VGB er lagt ned og vil ikke komme tilbake.
VG Blogg var en tjeneste levert av VG Multimedia AS. Henvendelser rettes til: Magne Antonsen
Ansvarlig redaktør/Administrerende direktør: Torry Pedersen
Redaktør digitalt Espen Egil Hansen. Redaktør avis: Helje Solberg. Politisk redaktør Hanne Skartveit
Digital direktør: Jo Christian Oterhals. Sentralbord VG: 22 00 00 00