Proteus

juli 31st, 2009

Betraktninger: Nå arbeider Turist-Norge på høygir !

av Eddie39   Lagret under: Uncategorized          

Mens vi snart skal legge oss er det tusener, kanskje titusener av mennesker som er i, har vært i, eller skal gjøre noe arbeide for de mange tusener av turister som akkurat nå er i Norge. Nå er nok festen igang på hoteller og feriesteder, for ikke å forglemme cruise-skipene som skal lulle trøtte turister inn i søvnen.

På oljeplattformene går alt for fullt og i Finnmark er samene i full gang med å samle sammen varene de har lagt frem i dag, for turister fra nesten alle verdensdeler. Norge er et fantastisk land med imponerende natur som de fleste av oss bare har sett litt av. Ofte tror jeg at en turist som er her 10 eller 14 dager, får et mer storslagent bilde av dette vårt land, enn vi som bor her hver dag og ikke forstår å sette pris på det vi har.

I hver krok i Norge finner vi mennesker som “er en venn du enda ikke har møtt”. I fjor var jeg en tur til Skudesneshavn på Karmøy. Byen som ble kåret som Norges beste, et eller annet for noen år siden. Der kom jeg og en venn inn på en souvenir-forretning som var full av alle slags rare gjenstander. Der satt det 3 menn rundt et bord og drakk kaffe og hadde et stort brett med nystekte vafler samt rømme og jordbærsyltetøy. Jeg så så lenge på brettet med vafler at en av mennene sa:”Sett dere ned og få en kaffe med noe godt til”. Etter en halv time med prat og inntak av utallige vafler med rømme og syltetøy, var jeg klar til å gå ut og ta meg en røyk. Jeg ble pent satt ned igjen og en av de andre tok frem en sigar og gikk bort og lukket og låste døren. Han så smilende på meg og sa:”Dere har gitt oss en hyggelig halvtime, slapp av som våre gjester og ta røyken her”. Jeg sa litt forbauset:”OK, men jeg skal iallefall betale for maten vi har spist”

Han så på de andre to som nikket. Han gikk bort og hentet et flott bilde av Skudesneshavn i en fin ramme. “Dette har sønnen min tatt. Du kan få det for 50 kroner”. Bare ramma kostet nok mer. Jeg takket og gav han pengene. Når vi var på vei tilbake fra denne minnerike tur til Skudesneshavn, gikk det opp for meg at jeg hadde egentlig fått bildet gratis og betalt for kaffen og vaflene. Selv om 50 kroner var billig uansett.

Vi hadde fått 3 nye venner som nok likte å få noen andre å prate med enn bare med hverandre, men som allikevel var så glad i byen sin at de ville gi oss et minne fra besøket. 50 kroner +bensin, vi var ingen rike turister som kjøpte masse med seg. Men kanskje de mente at vi hadde gitt dem litt av oss, som mennesker.

Over hele Norge kan du finne like hyggelige mennesker om du bare leter litt. Men Skudesneshavn er det eneste stedet jeg har et bilde fra å henge på veggen. Kanskje jeg skal dra til Kinsarvik eller Ullensvang neste gang. Der sitter det sikkert noen menn eller kvinner som har kaffe og varme vafler der og. Ikke for å tjene penger, bare være hyggelig mot en “farende svenn”. Nei,nå får jeg legge meg og lese avisen litt.

Kanskje jeg drømmer at jeg er på 14 dagers tur med Hurtigruten. Nei, det blir litt for mye på en gang !

Tips oss hvis dette innlegget er upassende

1 kommentar

  1. Petain sa det den gang også. Det bor en Marshall i oss alle.

    Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

    Comment av Halvard Olessønn Grønning — juli 31, 2009 @ 6:48 am

RSS-strøm med kommentarer til dette innlegget.Tilbakesporings-URL

Beklager, men kommentarskjemaet er nå lukket.

Tips oss hvis denne bloggen er upassende

Denne bloggen blir ikke forhåndsredigert av VG Nett. Bloggens eier står ansvarlig for alt innhold.
Ingenting varer evig og nå er vi dessverre ved veis ende. VGB er lagt ned og vil ikke komme tilbake.
VG Blogg var en tjeneste levert av VG Multimedia AS. Henvendelser rettes til: Magne Antonsen
Ansvarlig redaktør/Administrerende direktør: Torry Pedersen
Redaktør digitalt Espen Egil Hansen. Redaktør avis: Helje Solberg. Politisk redaktør Hanne Skartveit
Digital direktør: Jo Christian Oterhals. Sentralbord VG: 22 00 00 00